Bali

Metin Denizmen / Bali Gezi Notları

BALİ  ( KUTA - TANAH LOT - BEDUGUL - BATUR ) GEZİ NOTLARI

Sabah minibüs saatinde geliyor. İlk önce, ziyaretçiler yoğunlaşmadan Tanah Lot tapınağına gidiyoruz. Kayalardan oluşmuş bir ada üzerinde, 16. y.y da, deniz tanrısına adanarak inşa edilmiş bu tapınak. Tapınağa giden yol üzerinde günbatımı saatlerinde 10 km.lik kuyruklar oluştuğunu okumuştum. Bir adam boynuna doladığı 2m.lik bir yılanla gölgede oturmuş, cep telefonu ile konuşuyor. Suyun gel-gitleri ile bazen ada, bazen yarımada olan Tanah Lot, güzel fotoğraflar veriyor.

Tapınağın altındaki kutsal sudan içmek ve kutsal yılan mağarasını ziyaret etmek için ziyaretçiler şimdiden uzun kuyruklar oluşturmuşlar. Epey fotoğraf çektikten sonra, giriş bölümündeki satış yerlerinden birine oturarak, burada” kelepa” denilen kokonat suyu içiyoruz.

Daha kuzeye, Batur Gölüne gitmek üzere hareket ediyoruz. Şöförümüz, bu sıcakta “sıcak su ister misiniz?” diye soruyor.”Hayır” dememize rağmen, tropikal bir orman içinde park ediyor ve iniyoruz. Sakin, her tarafından sular akan, yemyeşil bir tesis içindeyiz. Yer yer, çevrilmiş havuzlardan sıcak sular kaynıyor. Görünürde genç bir görevliden başka kimse yok. Bu bölgenin adı Yeh Penas, burası da, mükemmel bir dinlenme ve spa merkezi.

Bedugul’a yaklaştıkça, posterlerden tanıdığımız pirinç terasları başlıyor. Kuzeyde dağlardan çıkan suyun bir litresini dahi boşa akıtmak istemiyorlar. Bu amaçla tepelerde yaptıkları sekilerle suyu dolaştırarak, ekili alan miktarını artırmış oluyorlar.

Pirinç Bali’nin en önemli besin ve geçim kaynağı. Akdeniz bölgesinde, özellikle seraların yaygın olduğu yerleşimlerde, yol boyunca zararlılarla mücadele için fungisit benzeri ilaç reklamlarına kızardım. Uluslararası sermaye, neredeyse aynı firmalarla her tarafı reklam panoları ile donatmış. Sermayenin dini imanı olmadığı gibi milliyeti de yok gerçekten. Baturiti isimli bir yerleşimden geçerken ara ve insanlardan oluşan bir kalabalık görünce duruyoruz. Bir toptancı hali burası. Akın akın kamyonetlerle sebze ve meyveler küçücük alana giriyorlar.

Alanların, satanların tamamı kadın neredeyse. Lif örgülü sepetlerdeki biber, domates, marul, ananas gibi yiyecekler büyük tartışma ve pazarlıklarla el değiştiriyor, hayat mücadelesinin en canlı örneklerinden biri sergileniyor Bedugul’da. Batu Karu dağının eteklerindeyiz. Burada birbirinden güzel üç göl var. Tambingan, Bratan ve Buyan. Bratan Gölü kenarında gölge bir yer bulup, seyre dalıyoruz. 

Yorum ya da sorularınız için: bilgi@bilgipesinde.com