Birinci Dünya Savaşının Sona Ermesi
Birinci Dünya savaşı, 11 Kasım 1918'de Almanya'nın teslim olmasıyla bitmiştir. 1918 yılının Eylül ayında Bulgaristan'ın, Ekim ayında Osmanlı Devleti'nin, Kasım ayında da sırasıyla Avusturya-Macaristan ve Almanya'nın teslim olmasıyla Birinci Dünya Savaşı fiilen bitmişti.
Birinci Dünya savaşının sona ermesi.
Birinci Dünya savaşı, 11 Kasım 1918'de Almanya'nın teslim olmasıyla bitmiştir.
1918 yılının Eylül ayında Bulgaristan'ın, Ekim ayında Osmanlı Devleti'nin, Kasım ayında da sırasıyla Avusturya-Macaristan ve Almanya'nın teslim olmasıyla Birinci Dünya Savaşı fiilen bitmişti.
Savaştan sonraki "barış" görüşmeleri, galip Antant devletlerinin mağlup devlerin paylaşılması ve Almanya sorunu üzerine yoğunlaşmıştı. Almanya ile Antant devletleri arasında 1919 yılında imzalanan Versay Antlaşması, Almanya'ya bir dizi yaptırım uygulanmasını öngörmüştü. Bu hükmün bir kısmı savaş tazminatlarını içermişti. Tazminatın çoğu özel kişilere, emeklilik fonlarına ve Versay Antlaşması ile hükme bağlanmış borç senetlerini elinde tutan şirketlere ödendi. Savaş tazminatı olarak belirlenen ilk tutar 226 milyar Reichmark iken, daha sonra 132 milyar'a (22 milyar avro) çevrilmişti.
Versay Antlaşması hükümleri, daha sonraları Almanya'da Nazizmin yükselişinin sebeplerinden birisi olarak gösterilecekti. Bu yoruma göre, Antlaşma'nın ağır hükümleri Alman ulusal gururuna dönük de bir saldırı içeriyordu. Paris Barış Konferansı'nda İngiliz delegesi olarak bulunan ünlü iktisatçı John Maynard Keynes, "Almanya kendi kendisini kalkındıramazsa yanlış politikalara sürüklenecektir" diyerek istifa etmişti. 1929 yılındaki Büyük Buhran sonrasında Weimar Cumhuriyeti bir borç sarmalına düşmüş, Adolf Hitler de 1933 yılında Alman Şansölyesi seçilerek Nazizme giden yolu açmıştı.
100 Yılda Dünya liderleri biraraya geldi
Fransa'nın başkenti Paris'te, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ev sahipliğinde Birinci Dünya Savaşı'nın sona erişinin 100. yıl dönümü dolayısıyla 11 Kasım 2018'de anma töreni düzenlendi. Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinin 100. yıl dönümünde devlet ve hükümet başkanları Fransa’nın başkenti Paris‘te bir araya geldi. Törene Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da aralarında bulunduğu altmıştan fazla lider katıldı. Macron ve eşi Brigitte Macron, devlet, hükümet ve uluslararası kuruluş başkanları ile eşlerini Elysee Sarayı’nda karşıladı.Buradan 47 devlet başkanı, 23 hükümet başkanı, 15 uluslararası kuruluşun başkanı ve beraberindeki eşleri, kendileri için hazırlanan otobüslerle Şanzelize Caddesi’ne giderek Zafer Takı ile Meçhul Asker Anıtı’na yürüdü.
MACRON: KORKU SALMAK YERİNE UMUT İNŞA EDELİM
Anma töreni Paris’in ünlü yapılarından tarihi Arc de Triomphe de l’Étoile (Zafer Takı) anıtının çevresinde gerçekleştirildi. Törende konuşan Macron, “100 yıl önce 11 Kasım 1918’de, sabah saat 11.00 itibarıyla Fransa’nın tamamında olduğu gibi Paris’te günlerce borular ve çanlar çaldı. Bu, uzun ve korku dolu dört yıl boyunca devam eden ölümcül çatışmaların sonuydu” dedi. Çok uzun süre geçmesine rağmen yaşananların ‘dün gibi’ olduğunu kaydeden Macron, Birinci Dünya Savaşı’nın izlerinin ne Avrupa’da ne de dünya genelinde hiçbir zaman unutulmaması gerektiğini ifade etti. Macron, törene katılan liderlere “Gelin, birbirimize korku salmak yerine umut inşa edelim” diye seslendi.
Yorum ya da sorularınız için: bilgi@bilgipesinde.com
100.Yıl buluşması