Dünya Çocuk Günü

Dünya Çocuk Günü ne zaman? Dünya Çocuk Günü genelde 1 Haziran günü kutlanıyor olsa da, Uluslararası Çocuk Günü her yıl 20 Kasım'da kutlanıyor. Bazı ülkelerde ise 1 Ekim'de... Bize göre, Dünya Çocuk günü bu üç günde de kutlanmalıdır...

Dünya Çocuk Günü ne zaman?
Dünya Çocuk Günü genelde 1 Haziran günü kutlanıyor olsa da, Uluslararası Çocuk Günü her yıl 20 Kasım'da kutlanıyor. Bazı ülkelerde ise 1 Ekim'de...
Bize göre, Dünya Çocuk günü bu üç günde de kutlanmalıdır...

Dünya Çocuk Günü kutlanılmasının tarihçesi:
Dünya Çocuk Günü ilk olarak din adamı Dr. Charles Leonard'ın girişimleri ile 1857 Haziran ayının ikinci pazar günü kutlandı. O zaman bugüne 'Gül Günü' adı verilmişti. Gül Günü, daha sonra Çiçek Pazarı ve ardından Dünya Çocuk Günü adını aldı.

Dünya Çocuk Günü dünyada ilk kez Türkiye'de resmi tatil statüsüne kavuştu. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 1929 yılında resmi tatil ilan edildi. 1931 yılında Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan'ın resmi tatil olmasını onayladı. 

DÜNYA ÇOCUK GÜNÜ
Çocuklarımız, yarının büyükleri, geleceğin güvencesi ve yöneticisidirler. Dünyada, çocukların iyi yetiştirilmesi tüm ulusların ortak sorunudur. Birleşmiş Milletler Örgütü, çocuklar arasında ortak duygular oluşması, ulusların barış içinde yaşama özlemlerinin pekişmesi amacıyla 1954 yılında Ekim ayının ilk Pazartesi gününü Dünya Çocuk Günü ilan etmiştir.

Birleşmiş Milletler tarafından 20 Kasım 1954 yılında Dünya Çocuk Hakları Günü'nü 20 Kasım'ı çocuklar için ilan etti. Birleşmiş Milletler ve tüm ülkelerde dünya çapında çocuklar arasında uluslararası birliği, farkındalığı ve çocukların refahını geliştirmek için her yıl 20 Kasım'da kutlanıyor.

20 Kasım, BM Genel Kurulu Çocuk Hakları Bildirgesini kabul ettiği 1959'daki tarih olduğu için önemli bir tarihtir. Aynı zamanda, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni kabul ettiği tarihtir.

1990'dan beri Universal Çocuk Günü, BM Genel Kurulu'nun hem çocuk hakları konusundaki beyanı hem de sözleşmeyi kabul ettiği tarihin yıldönümünü kutlar.

Anneler ve babalar, öğretmenler, hemşireler ve doktorlar, hükümet liderleri ve sivil toplum aktivistleri, dini ve topluluk yaşlıları, şirket çalışanlarının ve medya profesyonellerinin yanı sıra gençlerin ve çocukların kendileri de Evrensel Çocuk Bayramı'nı kendi toplumları için önemli bir rol oynayabilirler. topluluklar ve milletler.

Çocuk Günü, çocuk haklarını savunmak, tanıtmak ve kutlamak, çocuklar için daha iyi bir dünya yaratacak diyaloglara ve eylemlere dönüştürmek için her birimize ilham verici bir giriş noktası sunar.

İşte devletimizin de imza atarak kendi sorumluluklarını kabul ettiğini bildirdiği,

"Çocuk Hakları Maddeleri:
M.1- Her birey on sekiz yaşına kadar çocuk olarak kabul edilir. Her çocuk vazgeçilmez haklara sahiptir.
M.2- Çocuk Hakları, bütün çocuklar içindir. Doğum yerleri, konuştukları dil ne olursa olsun fark etmez. Büyüklerinin inançları ya da görüşleri nedeniyle hiçbir çocuğa ayrım yapılmaz.
M.3- Çocuklarla ilgili bütün yasa ve uygulamaları oluşturanlar, önce çocukların yararını düşünmek zorundadır. Devlet, çocukların koruma ve bakımını üstlenenlerin sorumluluklarınıyerine getirmeleri için önlemleri alır ve onların sorumluluklarını yerine getirip getirmediklerine bakar.
M.4- ÇHS’de yazılı olan hakların uygulanması için gereken her türlü çabanın gösterilmesi gerekir. Devlet çocukların bu haklardan yararlanmasını sağlar.
M.5- Devlet, hakların uygulanması konusunda çaba gösterirken başta anne baba olmak üzere çocuktan sorumlu olan kişilerin haklarına karşı saygılı olur.
M.6- Yaşamak, her çocuğun temel hakkıdır ve herkesin ilk görevi çocukların yaşamını korumaktır.
M.7- Her çocuğun bir isme ve vatandaşlığa sahip olma hakkı vardır. Devlet, çocuk doğduğunda bu ismi kaydeder ve çocuğa bir kimlik verir.
M.8- Çocuklara verilen isim, vatandaşlık hakkı ve aile bağları korunmalıdır. Tüm bunlar zorla değiştirilemez ve alınamaz, değiştirilmek istenir ya da çocuğun elinden bu haklar alınırsa devlet bu duruma karşı çıkmalıdır.
M.9- Her çocuğun ailesiyle birlikte yaşama hakkı vardır. Anne baba çocuğa bakamıyorsa, çocuk bu durumdan zarar görmesin diye ona başka bir bakım sağlanmalıdır. Bu durumda da her çocuğun, anne ve babasıyla düzenli olarak görüşebilme hakkı vardır.
M.10- Anne babası ayrıülkelerde yaşayan çocukların aileleriyle birlikte olabilmeleri için devletler kolaylık gösterir.

Yorum ya da sorularınız için: bilgi@bilgipesinde.com