YABANCILARIN TAŞINMAZ MAL SATIN ALMA HAKLARI
YABANCILARIN TAŞINMAZ MAL SATIN ALMA HAKLARININ GEÇİCİ OLARAK ARTIRILMASI HAKKINDAKİ KANUN
Yabancıların Taşınmaz Mal Satın Alma Haklarının Geçici Olarak Artırılması hakkındaki beklenen geçici kanun maddesi KKTC Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak, resmi gazetede yayınlanıp yürürlüğe girdi.
Bu geçici maddeye göre bir yabancı ( Türk Vatandaşları da dahil olmak üzere) aşağıdaki koşullarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisinde 1 den fazla gayrimenkul alabilecekler.
Esas Yasa' ya Geçici 2' nci Maddenin Eklenmesi ile;
Yabancıların taşınmaz mal satın almalarına 9'uncu maddenin (l)'inci fıkrasında getirilen kısıtlamalar, 31.12.2022 tarihine kadar yapılacak olan başvurularda , aşağıdaki şekilde uygulanır:
(A) Satın alınabilecek taşınmaz sayıları:
(a) Yüzölçümü bir dönüme* kadar olan 1 adet arazi .
(b) Her bir dairenin arsa payı bir dönüme* kadar olan veya olacak olan, toplam 4 adet daire.
(c) Arazisi beş dönümü* geçmemek koşuluyla 1 adet ev.
(B) Yukarıdaki (a) alt bendi uyarınca arazi satın alınması durumunda; ( c) alt bendi uyarınca ev satın alınamaz ve (b) alt bendi uyarınca satın alınabilecek daire sayısı 3’ü geçemez.
(C) Yukarıdaki (l)'inci fıkranın (c) alt bendi uyarınca ev satın alınması durumunda; (a) alt bendi uyarınca arazi satın alınamaz ve (b) alt bendi uyarınca satın alınabilecek daire sayısı 3’ü geçemez.
(D) Bu (Geçici) Madde uyarınca satın alınabilecek taşınmaz mal sayısının hesaplanmasında, bu (Geçici) Maddenin yürürlüğe girmesinden önce edinilmiş taşınmaz mallar da dikkate alınır.
*1 Kıbrıs Dönümü 1.338 m2 dir.
1 dönüm Arsa ya da 5 dönüm Arsası üzerinde bir Ev/Villa sadece birisini tercih etmek durumunda… ve bunlardan birisini alır ise sadece 3 adet daire satın alabiliyor. O da arsa payı 1 dönümü geçmemek kaydıyla. Yatırım amaçlı daire alımları ise maksimum 4 adet ile sınırlandırılmış oluyor…
Süresi uzatılmış bu geçici ek maddeye göre; bir yabancı KKTC sınırları içerisinde önceden sadece bir gayrimenkul alabiliyorken, bu ek madde ile 2022 sene sonuna kadar maksimum 4 adet gayrimenkul alabilmekte.
Ayrıca; ilk tapu işlemlerinde %1, ikinci işlemlerinde %3 ve üçüncü ve sonraki işlemlerinde ise %6 Tapu Harcı ödemekle yükümlüler… Sıfır bir Gayrimenkul alınması durumunda ise ayrıca %5 KDV ödemesi de gerekiyor.
Yabancıların ayrıca tapu devri yapabilmeleri için İçişleri Bakanlığından Gayrimenkul Satın Alma İzni almaları gerekmekte ve bu işlem30-60 gün sürebilmektedir. Bu gecikmeden etkilenmemek için Tapuya işlenecek bir Satış Sözleşmesi ile satın alma yapılabilmekte ve izniniz çıktığı zaman tapu devri için işlem yapılabilmektedir. Satış Sözleşmesi için %0,5 damga vergisi ödenmesi gerekmektedir.
Yorum ya da sorularınız için: oguzhc@gmail.com