Anne sütünün önemi

Anne sütünün önemi / Prof. Dr. Sırrı Bektaş / Bebeklerimiz için Pratik Bilgiler / 1. Bebek ister normal, ister sezeryanla doğmuş olsun, onu doğar doğmaz anne göğsüne koymaya çalışmak, süt veriminin artmasını ve uzun süre kullanmasını sağlar. / 2. Bebeklere en güzel, en sağlıklı, en ekonomik, en mutluluk verici, en besleyici gıda ve hediye anne sütüdür. Anne sütü bebeğin ilk tanıştığı şey ve doğal aşısıdır.

ANNE SÜTÜ VE BİBERON MAMALARI, MEMEDEN VE BİBERONDAN KESME

1. Bebek ister normal, ister sezeryanla doğmuş olsun, onu doğar doğmaz anne göğsüne koymaya çalışmak, süt veriminin artmasını ve uzun süre kullanmasını sağlar.

2. Bebeklere en güzel, en sağlıklı, en ekonomik, en mutluluk verici, en besleyici gıda ve hediye anne sütüdür. Anne sütü bebeğin ilk tanıştığı şey ve doğal aşısıdır.

3. İLK 6 AY SADECE ANNE SÜTÜ, BEBEKLER İÇİN YETERLİDİR.

4. Anne sütü az geldiğinde veya yetmediğinde üzülmek veya stres gereksizdir. Çünkü elimizde başka olanaklar vardır. Mutsuz olmak veya üzülmek hem anneyi hem de çocuğu üzer. Bu nedenle sakin ve sabırlı olmak gerekir. Süt sonradan artabilir. Az geldiği durumlarda çok ısrara gerek yoktur. Bebeker hızla büyüyüp geliştikleri için anne sütünün yetmediği durumlarda kilo alamazlar, devamlı ağlarlar, ailede herkes gerilir. Bu durumu önlemek gerekir. Anne sütüne ek gıdalar gerekiyorsa gecikmeden başlanmalıdır. Burada anneler kendilerini gereksiz yere suçlayabilirler. Bu doğru değildir. İlk 6  ay içinde sadece anne sütü veren anneler çok fazla değildir. Tamamlayıcı gıdalar çok kolay temin edilir.

5. Biberon mamaları (formül mamalar) anne sütüne yakın hazırlanmıştır. İçinde çocukların iyi ve dengeli büyüme ve gelişmesini sağlayan yeteri kadar protein, yağ, karbonhidrat, vitamin, mineral, omega yağları, demir, iyot, çinko gibi elementler, beyin gelişmesini sağlayan besinler, prebiyotikler ve probiyotikler bulunmaktadır. Bu nedenle gerektiği durumlarda biberon mamaları kullanılabilir.

6. Ülkemizde her yıl birbuçuk milyon çocuk dünyaya geliyor (2016 yılı). Bu bebeklerin önemli bir kısmı biberonla beslendiğinden çeşitli firmalar bebek mamları üretmektedir. Hemen hepsi biribirine eşdeğerdir. Aileler doktoru ile konuşup tercihlerini yapabilirler.

7. Biberon mamaları 30 cc kayanatılıp vücut ısısına yakın ılıtılmış su içine bir ölçek (tepeleme değil, silme) olacak şekilde mama eritilir ve içirilir. Genellikle ilk 2 hafta 60 cc su içine iki ölçek,1-2 aylık çocukta 90 cc içine 3 ölçek mama yeterli olabilir. Çocuk doktoru bu ayarlamayı yapar. Çocuk büyüdükçe ihtiyacı artacaktır. Aylık kontrollerde büyüme ve gelişme izlenip, boy, kilo ve baş çevresi değerlendirilir.

8. Biberon mamaları hazırlanırken el temizliği, biberon ve uçlarının temiz ve kuru olması, taze hazırlanması, mamaların kuruiserin yerde ağızları iyice kapalı tutulması, açılan mamanın 4 hafta içinde tüketilmesi önemlidir.

10. Anne sütü mümkünse iki yıl boyunca verilebilir. Gerek anne sütü gerekse de biberon mamaları iki yaşından sonra kesilmeidir. Daha uzadığı durumlarda psikolojik ve ortodontik sorunlar görülebilmektedir. Özellikle annelerde yorgunluk, çocuklarda gece uykusuzlukları, diğer gıdaları alma sorunları görülebilmektedir.

11. Emme ve biberonu bıraktırırken kesin ve tutarlı olmalı çocukla sabırl konuşulmalı, süt istediği zamanlar dikkati başka yönlere çekmelidir. Biraz ağlaması veya öfkeli davrandığı durumlarda sakin ve tutarlı konuşarak unutturmaya çalışılmalıdır. Göğüs veya biberon ucuna hoşlanmadığı fakat zarar vermeyecek şeyler sürülebilir. Meme uçlarını bandajlayarak ta bıraktırılabilir. Anne göüslerine örtü sarıp basınç uygularsa süt akışı azalır. Süt salgısını durduran ilaçlar doktor tavsiyesi ile kullanılabilir.

Prof. Dr. Sırrı Bektaş

Yorum ya da sorularınız için: bilgi@bilgipesinde.com