Titanik'in Batışı

Hakkında birçok söylenti olan Titanik, kimileri için biletlerin arkasında yer alan Tanrı’nın bile batıramayacağı gemi sloganını, kimileri için buzdağı kazasını, kimileri için ise Protestan iş birlikçilerinin tuzağını ifade eder. Bunlar devrinin en muazzam gemisinin batmasındaki sebep ve söylentilerden sadece bir kaçıdır. Buz dağı çarpması bizlere en mantıklı gelen seçenekti.

Titanik Transatlantiğinin batışı

Hakkında birçok söylenti olan Titanik, kimileri için biletlerin arkasında yer alan Tanrı’nın bile batıramayacağı gemi sloganını, kimileri için buzdağı kazasını, kimileri için ise Protestan iş birlikçilerinin tuzağını ifade eder. Bunlar devrinin en muazzam gemisinin batmasındaki sebep ve söylentilerden sadece bir kaçıdır. Buz dağı çarpması bizlere en mantıklı gelen seçenekti. 

                                                                                              
RMS Titanik Gemisinin Özellikleri
- Şirket: White Star Line
- Üretildiği Tersane: Harland And Wolff (Belfast, İrlanda)
- Yapımına başlanılan tarih: 1910
- Geminin Yapımının Bitiş tarihi: 1912 (26 ay sürdü)
- Sınıfı: OLYMPİC sınıfı buharlı bir gemidir.
- Kaptanı: John Smith.
- Kalkış yeri: İngiltere Southampton 
- Batış yeri: Kuzey Atlantik
 - Ağırlık : 66.000 ton
 - Boy: 269  metre
 - En: 23  metre 
 -Yükseklik: 53,3 metre 
- Draft (Su altı yüksekliği) : 10,5 metre
- Hız: 21 knot (39km\s)
- Max Hız: 23 knot (44 km/s)
- Gemi kapasitesi 3,547 kişi
- Yolcu sayısı 2,435 kişi
- Mürettebat 892 kişi 
- Ölüm sayısı 1,514 kişi
- Filika sayısı 20 adet 
- Filika kapasitesi: 1178 kişi

- Güverte kısmında; hamam, spor salonu, havuz, kütüphane ve lüks yemek odaları, müzisyenler eşliğinde genellikle 1. ve 2. sınıf yolcuların vakit geçirebildiği çok şık bir yemek salonu bulunmaktaydı.

RMS (Royal Mail Steamer) Titanik
Titanik’in sahibi olan White Star Line şirketi dönemin en iyi buhar makinesini yapmıştı. Harland and Wolff tersanelerinde yapımı gerçekleştirilen RMS Titanic’in yapımına 1910 yılında başlanıldı ve 26 ay sürdü. Sonunda gemi 1912’de tamamlandı. Büyük heyecan uyandıran ve o dönemde merakla beklenen bu buhar gemisi 10 Nisan 1912 de yolcu alımına başladı. Kaptanlığını John Smith in yaptığı RMS TIitanic, İngiltere Southampton’dan ayrıldı. Güzergahı olan New York’a gitmeden önce sırasıyla Fransız limanı Cherbourg’a daha sonrada Birleşik Krallık Queenstown’a uğrayacaktı. İşler umuduluğu gibi gitmedi ve Titanic yıllarca unutulmayacak bir deniz felaketine neden oldu. Geminin özelliklerine geçmeden önce batış hikayesini sizlerle paylaşalım.

RMS Titanik
14 Nisan 1912 saat 23:39’da Titamic, New Foundland’ın Grand Banks güneyi taraflarında gözcülerin yoğun sis sebebiyle fark edemedikleri bir buz dağı ile karşılaştı. Belki de Titanik`in o heybeti ve muhteşem teknolojisine çok güvenmeyip radyo sinyalleri dikkate alınsaydı her şey çok farklı olabilir, tarih yeniden yazılabilirdi. 20 dakikalık bir dikkatsizlik sonucu buz dağı gemiyi sancak tarafından kağıt gibi derinlemesine yırttı. Önce kazan dairesindeki mürettebat ve daha sonra yoksul kesim yani 3. sınıf yolcular durumun farkına vardılar. Her ne kadar bazı kaynaklarda 1. ve 2. kısım yolcuların olaydan daha erken etkilendiğini söylese de bu birçoğumuza mantıklı gelmiyor.. Belki de bu söylemler kazadan sonra çoğunluktaki ölü sayısının yoksullar olmasına dikkat çekmemek içindi. Neden diye soracak olursanız gemide sadece 20 adet filika bulunmaktaydı ve bu filikalar sadece 1178 kişiyi taşıyabilecek kapasitedeydi.

Yolcu sayısına baktığımızda 2435 yolcu ve beraberinde 892 mürettebat bulunmaktaydı. Toplamda 3547 kişiyi barındıran bu muazzam buhar gemisi aslında yola çıkmadan kendi felaketini hazırlamıştı. Nasıl olurda bu muazzam gemide kapasitenin çok altında filika bulunuyordu. Ve bu nedenle de felakette en çok zarara uğrayan yoksul kesim olmuştu. Filikalar indirilmeye başlandığında kaptan John Smith ilk önce kadınlar ve çocukların indirilmesini emretmişti. Gemi orta kısmından ikiye ayrılmış durumdaydı ve birçok kişi gemiden suya düşerek hayatını kaybetmişti. 

Titanik'in 1985 Yılında Bulunan Enkazı
Kuzey Atlantik’te batan Titanik ilk ve son yolculuğunu yaşamıştı. Tahminler geminin 2 saat 40 dakika gibi bir sürede battığı yönündedir. Kaptan John Smith ’in ise ölümü konusunda birçok söylenti bulunmaktadır. Kimileri kendisini silahla başından vurduğunu, kimileri ise gemiyle birlikte canlı olarak sulara gömüldüğü iddia ediyor. Gemi batarken içinde Türk vatandaşlar olduğu bazı kaynaklarda ise Türklerin yolculuğa çıkmayıp vazgeçtikleri yazmaktadır." 

1985 yılında deniz bilimci Robert Ballard, Titanik gemisinin enkazını buldu ve dünyaya bu deniz felaketinin bilinmeyen yüzünü, merak edilen taraflarını gösterdi. Titanic’in bu hikayesi, seyir sırasında yaşanılan bir aşk hikayesiyle birleştirilip beyazperdeye taşındı. 1997 yılında yönetmenliğini ve yapımcılığını  James Cameron ’un yaptığı, başrollerini ise Leonardo DiCaprio ve Kate Winslet’ in paylaştığı bu döneminin en pahalı bütçesine sahip filminin adı “Titanic”di.

Yorum ya da sorularınız için: bilgi@bilgipesinde.com