Yalta Toplantısı

Yalta Toplantısı / Tarihi Günler / Bilgi Peşinde / www.bilgipesinde.com / II.Dünya savaşının galipleri ABD, İngiltere ve SSCB liderleri savaş sonrası durumu görüşmek üzere 4 Şubat 1945’te Yalta’da bir araya geldiler. Bu konferans 11 Şubat 1945 tarihinde sona erdi.

Yalta Toplantısı (4-11 Şubat 1945)

II.Dünya savaşının galipleri ABD, İngiltere ve SSCB liderleri savaş sonrası durumu görüşmek üzere 4 Şubat 1945’te Yalta’da bir araya geldiler. 

Bu konferans 11 Şubat 1945 tarihinde sona erdi.

II. Dünya savaşının kazananları, tarihte "Büyük Üçlü" olarak anılan ABD Başkanı Franklin Delano Roosevelt, Sovyet lider Joseph Stalin ve İngiltere Başbakanı Winston Churchill 4 Şubat 1945'te Ukrayna'nın güney kıyısında yer alan liman kenti Yalta'da savaş sonrası durumu görüşmek üzere bir araya geldi. Konferans, 11 Şubat 1945 tarihinde sona erdi.

Yedi gün boyunca süren ve bir kısmı ‘Argonaut’ koduyla gizli olarak gerçekleştirilen bu toplantılarda genel hatlarıyla Almanya'nın teslim alınarak silahsızlandırılması ve bölünmesi için bir strateji oluşturmak, Birleşmiş Milletler'in kurulması, Özgür Avrupa Bildirgesi'nin imzalanarak savaşta büyük bir yıkıma uğrayan ve ezilen Doğu Avrupa ülkelerinde serbest seçimler yoluyla demokratik ve uygar bir gelecek inşa edilmesi, Polonya topraklarının durumu ve Pasifikte ABD tarafından Japonya’ya karşı sürdürülen savaşın zaferle sonuçlandırılması gibi meseleler tartışıldı.

11 Şubat 1945’te sona eren Yalta konferansının ardından bir kaç yıl içerisinde Doğu Avrupa ülkeleri Sovyetlerin etkisine girerek kıta ikiye bölünmüştür. İki kutuplu dünya düzeni ve soğuk savaşın temelleri Yalta konferansında alınan kararlarla atılmıştır.

Konferans, 11 Şubat'ta karşılıklı dostluk ve iyi niyet mesajlarıyla sona ermiş gözükse de, Yalta Konferansının arka planında savaş tazminatları ve Polonya ile ilgili konularda, özellikle Churchill ile Stalin arasında gerginlik baş göstermişti. Churchill, toplantıda alınan kararların yazımı sırasında, Yalta'nın kendisi için gerçek anlamını şu şekilde özetlemiştir: "Artık her şey yürütüldüğü dönemin ruhuna uygun şekilde sona ermiştir."

Yorum ya da sorularınız için: bilgi@bilgipesinde.com