Öğretmenler Günü
Öğretmenler Günü / Tarihi Günler / Bilgi Peşinde / www.bilgipesinde.com / Atatürk'ün 100. doğum yıl dönümü olan 1981 yılında, 24 Kasımın her yıl Öğretmenler Günü olarak kutlanması kararlaştırıldı. TBMM’nin 24 Kasım 1934 tarihli oturumunda kabul edilen yasa ile Gazi Mustafa Kemal’e Atatürk soyadı verildi.
24 KASIM 1981 ÖĞRETMENLER GÜNÜ OLARAK KABUL EDİLDİ:
Türkiye’de her yıl 24 Kasım, Öğretmenler Günü olarak kutlanır. 24 Kasım 1928, Türkiye Cumhuriyeti devletininin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün "Millet Mektepleri’nin Başöğretmenliği"ni kabul ettiği gündür.
Atatürk'ün 100. doğum yıl dönümü olan 1981 yılında, 24 Kasımın her yıl Öğretmenler Günü olarak kutlanması kararlaştırıldı.
24 KASIM 1934 GAZİ MUSTAFA KEMAL’E ATATÜRK SOYADI VERİLDİ:
Atatürk adı ilk kez eski Milli Eğitim ve Savunma Bakanlarından ve eski CHP Genel Sekreteri Saffet Arıkan tarafından kullanılmıştır. Saffet Arıkan'ın 26 Eylül 1934 tarihinde 2. Dil Bayramı açış konuşmasında, “Ulu Önderimiz Ata Türk Mustafa Kemal” hitabının Atatürk soyadına esin kaynağı olmuştur.
Saffet Arıkan, önerisi ile ilgili şu bilgileri aktarmaktadır. "Atatürk o tarihe kadar soyadı kanunu çıktığı halde henüz soyadı almamıştı. Konuşmamın taslağını kendisine gösterdim. Atatürk, kelimesini görür görmez üzerinde durdu. Birçok kereler bu kelimeyi tekrar etti. 'Çok güzel bir buluş, yalnız çok iddialı' dedi. Müsveddede tashihler yaptığı halde, Atatürk’e dokunmadı. Bir de Türk Atası diye bir terkip kullanmıştım. Bunu daha fazla iddialı bularak Atatürk tarzında tashih etmemi emretti. Ben konuşmamı yaptıktan epey sonra, Gazi Mustafa Kemal, Atatürk’ü soyadı olarak aldı.”
Gazi Mustafa Kemal'e Atatürk soyadından önce 13 farklı soyadı önerilmişti. Ama o Atatürk soyadını benimsediğini aktardı ve TBMM’nin 24 Kasım 1934 tarihli oturumunda kabul edilen yasa ile Gazi Mustafa Kemal’e Atatürk soyadı verildi.
Yorum ya da sorularınız için: bilgi@bilgipesinde.com