Enis Fosforoğlu
Enis Fosforoğlu / Güzel İnsanlar / Bilgi Peşinde / www.bilgipesinde.com / Sanatçı Enis Fosforoğlu (71), 13 Haziran'da Büyükada'da kalp krizi geçirip İstanbul'da hastaneye kaldırılmıştı. Taburcu olup adadaki evine dönen sanatçı, akşam üstü kalp krizi geçirip hayatını kaybetti. Kadıköy'deki Moda Camii'nde kılınan namaz sonrası toprağa verildi.

Enis Fosforoğlu'nun yaşam öyküsü:
Doğum tarihi: 1948, İstanbul
Ölüm tarihi ve yeri: 22 Haziran 2019, Büyükada
Sanatçı Enis Fosforoğlu (71), 13 Haziran'da Büyükada'da kalp krizi geçirip İstanbul'da hastaneye kaldırılmıştı. Taburcu olup adadaki evine dönen sanatçı, akşam üstü kalp krizi geçirip hayatını kaybetti. Kadıköy'deki Moda Camii'nde kılınan namaz sonrası toprağa verildi.
Enis Fosforoğlu'nun vefatını, yeğeni, oyuncu ve yazar Almula Merter Churm, sosyal medya hesabından, "Amcam, baba yarım, bu nasıl bir şaka, babacığımın yanında yıldız oldu." mesajıyla duyurdu.
"İYİ OLACAKSIN BABACIĞIM"
Enis Fosforoğlu'nun kızı tiyatro sanatçısı Seren Fosforoğlu ise 6 gün önce sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Dün çıktık hastaneden diye sevinirken tekrar geri döndük hastaneye. Kabus yaşadık ailecek tekrar. Doktorlar iyi diyor, iyi olacak diyor. İyi olacaksın babacığım. Babalar gününü ayrı geçiriyoruz ama çıktığında bana söz ver bu fotoğraftaki gibi atlı karıncaya bineceğiz." ifadelerini kullanmıştı.
Sanatçı Enis Fosforoğlu'nun kardeşi başarılı oyuncu Ferdi Merter Fosforoğlu da dokuz ay önce yaşamını yitirmişti.
Köşe yazarı Yalçın Doğan'ın ölümünden dört gün sonra sanatçımız hakkında yazdığı yazısı aşağıda:
Tek bir oy için hayata veda etmek
Enis Fosforoğlu'nu kimse durduramıyor, mutlaka gidecek ve oyunu kullanacak... “Eve gitmek istiyorum, seçim var, ben oy kullanmak istiyorum.” Doktorlar müdahale ediyor: “Bu vaziyette evinize, Büyükada’ya gidemezsiniz, hastaneden çıksanız bile, adaya gitmeyin, bu tarafta bir yerde kalın”. Dinlemiyor, aynı sözü tekrarlıyor:“Ben eve gitmek istiyorum, seçim var, ben oyumu kullanmak istiyorum”. Bu diyalog kalp uzmanı doktorlarla ünlü bir sanatçı arasında geçiyor. Türkiye’nin önde gelen sanatçılarından biriyle doktorlar arasında. Sanatçı bir aileden geliyor. Ve ömrünü sanata, tiyatroya adıyor. Kendi adına tiyatro kuruyor, çeşitli tiyatro gruplarında rol alıyor. 70’li yıllarda altı yıl süreyle Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü görevinde bulunuyor. Çok sayıda sanatçının yetişmesinde emeği var. Aldığı çeşitli ödülleri arasında, yönetmenlik ödülü de var.
Enis Fosforoğlu...
Şimdi mutlaka aktarılması gereken bir gerçek... Şimdi mutlaka kayıtlara geçmesi gereken gerçek bir hayat öyküsü…
İskelede baygınlık
Değerli sanatçı Enis Fosforoğlu’nu geçtiğimiz cumartesi günü, seçimden bir gün önce kaybediyoruz. Dün toprağa veriliyor. Fosforoğlu 2006 yılında by pass ameliyatı geçiriyor, dört damarı değiştiriliyor. Haziran başında, bayramdan önce Büyükada’daki evinde yeniden bir sıkıntı geçiriyor. Durumu fenalaşınca, eşi Feride Fosforoğlu acele Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül’ü arıyor. Başkan Gül kısa sürede bir motor ayarlıyor, iskeleye indiklerinde Enis Bey baygınlık geçiriyor. Aslında baygınlık değil, bir kalp krizi olduğu anlaşılınca, derhal 112 Ambulans çağrılıyor ve Koşuyolu Hastanesi’nde yoğun bakıma alınıyor.
Aynı damarlar tıkalı
Kriz 2006’daki damarlarda. Riskli bulunduğu için doktorlar açamıyor. Dört gün Koşuyolu’nda kaldıktan sonra devreye değerli kalp uzmanı Prof. Dr. Bingür Sönmez giriyor. Fosforoğlu Sönmez’in görev yaptığı hastaneye götürülüyor. Orada da yoğun bakıma alınıyor. Anjiyo yapılıyor, iki damara sten takılıyor. İki günlük tedavi sonrasında kızının evine çıkıyor. Bu kez safra kesesinde ağrılar başlıyor. Yeniden hastaneye kaldırılıyor. Haziran ayının üç haftası hastane - yoğun bakım - hastane... Arada bir, iki gün kızının evinde geçiyor. Ama, çok bitkin, rengi sararmış, hiç hali yok. Bu arada ilaçlar, ilaçlar...
Ve bir torun
Hayata bakın... Enis Bey hastanede yatarken, 14 Haziran Babalar Günü. Aynı zamanda onun doğum günü. Ve doğum günü hastanede kutlanıyor. Hayata asılıyor, vazgeçmiyor, devam ediyor... Hayat ona o gün çok hoş bir sürpriz hazırlıyor. Torun sahibi oluyor. O sancılar arasında “torun sevinci” kutlanıyor. Tam iki yıl önce ise, bir başka sevince, tarihsel bir etkinliğe ortak oluyor. 15 Haziran 2017’de Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara’dan İstanbul’a başlattığı “Adalet Yürüyüşüne” katılıyor. İki yıl önce, kalbinde yine sorunlar var, ama hayır, o yürüyüşe katılıyor.
Ertesi gün seçim var
22 Haziran Cumartesi... Dört gün önce... Fosforoğlu hastanede kendine göre bir hazırlık içinde... Ne oluyor?.. “Ben eve gitmek istiyorum...”
Doktorlarla arasında şu diyalog geçiyor:
-Bu vaziyette Ada’ya gidemezsiniz.
-Giderim, ben yarın oyumu kullanmak istiyorum.
-Hastaneden mutlaka çıkmak istiyorsanız, burada bir otele çıkın, ama eve gidemezsiniz.
Nafile, onu kimse durduramıyor. Mutlaka gidecek ve oyunu kullanacak?..
Daha eve girerken
Hastaneden çıkıyorlar, Büyükadaya geliyorlar, Enis Bey bitkin... Eve giriyorlar... Aradan iki, üç dakika geçiyor, geçmiyor... Enis Bey hayata veda ediyor... Eşi Feride Hanımın kollarında...
Kırılmaz inanç
Enis Fosforoğlu’nun bu dramı on yedi yıl sonra bir iktidarın ömrünü biçmek, yirmi beş yıllık İstanbul Saltanatına son vermenin müthiş inadı... Kırılmaz inancı... Tek bir oy... Sadece bir oy... Evet, tek bir oy için insanlar bu ülkede artık hayatlarını vermeye hazır hale geliyor... Olağanüstü bir simge, bir eylem, bir direniş... Bu nasıl bir iktidarsa, insanları canları pahasına demokrasi mücadelesine itiyor. Bu beylik bir söz gibi geliyor ama, değil. Fiilen yaşanmış bir dram. Ve ne yazık ki, Enis Bey oyunu kullanamıyor... Ailesi ise, ertesi gün o kutsal görevi yerine getiriyor, gözleri şiş, sandığa gidiyor. Eğer, kullanmış olsaydı, oyunu kime verecekti?.. Ekrem Bey, haberiniz var mı, Enis Bey’in oyu elbette size idi...
Enis Beyin anısı önünde saygıyla eğiliyor, ailesine sabır diliyorum.
ENİS FOSFOROĞLU KİMDİR?
1948 yılında İstanbul’da doğan Enis Fosforoğlu tiyatro, sinema ve dizi oyuncusudur. Sanatçı Renan Fosforoğlu ve Mualla Kavur'un oğlu olan Enis Fosforoğlu, Belkıs Dilligil (teyzesi), Avni Dilligil (eniştesi), Aliye Rona (eniştesinin kız kardeşi) gibi sanat kökenli bir aileden gelmektedir.
KIZI DA TİYATRO SANATÇISI
Tiyatro ve dublaj sanatçısı Ferdi Merter ile kardeştirler. Kızı da tiyatro sanatçısı Seren Fosforoğlu’dur. 1970 - 1976 yılları arasında Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nde görev yaptı. Değişik tiyatro toplulukları içinde rol aldı, kendi adına tiyatro kurarak uzun yıllar birçok sanatçının yetişmesine katkıda bulundu. Sinema filmleri çeviren sanatçı, senaryo ve yönetmenlik denemesinde de bulundu. TRT FM ve Halk TV Radyo'da radyo programları yapmakta ve tiyatro üzerine dersler vermektedir.
ÖDÜLLERİ
1981 “En yi yönetmen ödülü”
1989 “Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım” Jüri özel ödülü
1999 "Lions" İletişim Ödülü
FİLMOGRAFİSİ
Pek Yakında - 2014
Mavi Kolye - 2004
Keloğlan - 2003
Mutluyüz Ailesi - 2001
Şükran Büfe - 1999
Seven Unutmaz - 1978
Zor Oyunu Bozar - 1978
Derbeder - 1977
Herkesin Sevgilisi - 1970
Zeyno - 1970